Edelliset bloggaukset käsittelivät sitä mikä minussa aiheuttaa närää nykyisessä maailmassamme. Siltä saralta onkin taatusti tulossa jatkoa lisä osien muodossa, mutta välillä kelkka pitää kääntää niihin ratkaisuihin.


Resurssipohjainen talous. Jotain aivan muuta kuin nykyinen (riisto)kapitalismi.

Zeitgeist-Liikkeen (The Zeitgeist Movement) esittämä talousmalli, ”Resurssipohjainen talous” on tehnyt minuun suurimman vaikutuksen kaikista vaihtoehtoisista malleista mihin olen sattunut törmäämään. Resurssipohjainen talous on tarkemmin The Venus Project nimisen organisaation perustajan, nyt jo yli 90-vuotiaan Jacque Frescon näkemys järkevämmästä maailmasta.

Tämän viikon bloggauksissa on tarkoitus yrittää kansankielistää sitä, mitä tämä talous malli tarkoittaa ja käydä hieman läpi krittiikkiä aiheuttaneita asioita omasta näkökannastani. Aihe on erittäin ajankohtainen, sillä aiheesta julkaistaan uunituore dokumentti elokuva 15.1.2011 yhtäaikaisesti ympäri maailman, yli 60 maassa yli 20 kielellä. Myös täällä Suomessa usealla eri paikkakunnalla.


 

Resurssipohjainen talous nostaisi >90% ihmisen elintasoa

Resurssipohjainen talous (Myöh. ”RPT”) lähtee ajatuksesta, että maailman resurssit(Kasvit, Mineraalit yms. luonnon varat) ovat ihmisten yhteistä perintöä ja niitä olisi käytettävä jokaisen ihmisen elintason maksimoimiseksi.

Elintason maksimoimiseksi, luonnon hyvinvoinnin ja ihmiskunnan yltäkylläisen tulevaisuuden tähden kaikki tulisi valmistaa ja käyttää suurinta mahdollista laatua ja tehokkuutta silmällä pitäen


Varovaisesti arvioiden, nykyisen kehittyneen teknologian avulla maapallon resursseista kyllä riittääkin yltäkylläiseen elämään koko ihmiskunnalle. Käytännössä oman arvioni mukaan tämä tarkoittaa jokaiselle ihmiselle, 30-50 th €:n Suomalaisen tulotason mukaista elämää. Todennäköisesti se on lähempänä 50th, sillä käytännössä ero 15th ja 50th tienaavien ihmisten välillä on vain käytettävien hyödykkeiden laadussa;

Kun 15th tienaava veivaa Ladallaan pitkin kylän raittia, käy hakemassa lidl:stä halvimmat safkat ja hurauttaa takaisin kotiinsa katsomaan sitä vanhaa 21” putki tv:tä ja ilmaiskanavia, käynnistää 50th tienaava ihminen Mersunsa, ajaa sillä Stockmannille, ostaa luomu ruokansa sieltä ja päräyttää kotiinsa katsomaan 50” 3D LCD töllöstä uusinta 3D avatarta, sekä HD kanavia satelliitin välityksellä.


Kun kaikki tehdään parhaalla mahdollisella laadulla, ei ole enää Ladoja, putki töllöjä, tai ravintoarvoltaan heikkoa ruokaa, vaan on ainoastaan Mersuja, HD telkkuja, sekä parasta mahdollista ruokaa ja kaikki luonnon näkökannasta minimi saasteilla tuotettuna.


Mistäs otsikon hurjan näköinen elintason nousu yli 9/10 ihmiselle sitten on johdettu?

Maalaisjärjellä. Eli ensinnäkin sillä oletuksella, että todennäköisimmin rikkaiden suhde on lähes samaa kaikissa länsimaissa ja jos jossakin maassa on suhteessa enemmän rikkaita, korjaavat köyhempien maiden köyhien ihmisten massat näitä arvioita.

Suomessa 10% rikkaimman ihmisen joukkoon pääsee kun tulot ylittävät 50th/v. Eli voidaan todeta 9/10 ihmisestä säilyttävän tai nostavansa elintasoaan. Kun huomataan, että globaalisti 8/10 ihmisestä elää alle 10 dollarilla päivässä, voidaan olettaa luvun nousevan globaalilla tasolla mitattuna.


Lisää vapaa aikaa

Vapaa aika jos mikä on elintasoa nostava tekijä, siis sillä edellytyksellä että ihmisellä on mahdollisuudet käyttää ”ylimääräinen” aika niihin asioihin mitä hän oikeasti tahtoo tehdä. RPT lähtee elintason maksimoimisesta, joten siinä mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Lisäksi jokaisen ihmisen lisääntynyt vapaa aika lisää myös esimerkiksi harrastus mahdollisuuksia mm. useampien harraste ryhmien muodossa.

Nykyisessä maailmassa myös jatkuva kiire on omiaan tappamaan ihmisten mielenkiinnon eri asioiden tekemiseen. Niinpä tänään ei ole ihme, että työttömäksi jäänyt ihminen kokee olevansa ”syrjäytynyt”; Kun elämän täyttää pääosin työ, on sen pois jääminen shokki, koska työn tilalle ei ole muuta valmista tointa.


RPT:ssä tuottamattomista töistä tulee tarpeettomia, sekä automaation kasvattamisesta kaikkien kannalta hyvä asia, koska enää ei tarvita työtä, jota tehdään vain palkan takia (Tästä lisää myöhemmässä bloggauksessa).  Tuottamattomia töitä on esimerkiksi kaikki rahaan liittyvät; kuten pankkiiri, sijoittaja ja niin edelleen. Myös kaupan kassalla olevan henkilön potentiaali on täysin nollakäytössä, siirtelemässä tuotteita piipperin läpi ostoshihnalla ja pyytämällä näyttöpäätteen osoittamaa summaa vastineeksi asiakkaiden ostoksista tai odottamassa kassan takana seuraavaa asiakasta.


Nykyinen teknologia antaa mahdollisuudet mitä moninaisempien asioiden automatisoimiseen, joista pienenä esimerkkinä täysin automatisoitu auto tehdas, ravintolan tarjoilu, lentokoneen ja junien ohjaaminen sekä uusimpana myös auton ohjaaminen gps:n avulla. Robotit avustavat myös jo vaativissa leikkauksissa. Jos jonkun usko koneisiin horjuu, kannattaa miettiä että 98% matkustuslentokoneen lentoajasta on automatiikan käsissä. Miksi? Koska ihmiset tekevät inmihillisiä erehdyksiä ja ovat rajoittuneita havainnoimaan montaa asiaa yhtä aikaa, robotit taas ovat huomattavasti luotettavampia tekemään asiat juuri niin niin kuin ne on ohjelmoitu, ne voivat vastaan ottaa informaatiota erittäin monesta lähteestä, ollen näin paremmin varustautuneita päätöksien tekemiseen, eikä tietokone kärsi nälästä, univaikeuksista tai rakkaus huolista.

On huomattava että kaikenkarvainen teknologia on vain ihmisen suoritus kyvyn jatke. Sen homman se kuitenkin hoitaa erittäin hyvin jo nyt.


Kun hyvinvointimme kannalta tuottamattomat työt on karsittu, tuotanto määritelty koko ihmiskunnan hyvinvointia ajatellen, sekä mahdollisimman suuri osa asioista automatisoitu, voidaan huomata ihmistyövoiman tarpeen kutistuvan murto osiin nykyisestä. Arvioisin että helposti pääsemme lukemiin 5-10h työtä viikossa, joka olisi ns. ”pakollista”.

Pelkällä periaate päätöksellä alkaa toimimaan RPT:n filosofian mukaan, sekä työtaakan jakamisella voidaan työmäärästä tiputtaa ¼ - ½ pois ilman elintason laskua. Loppu riippuu siitä kuinka nopeasti tahdomme rakentaa uutta maailmaamme ja kuinka nopeasti tahdomme saavuttaa teknologian meille lupaaman tason.


On huomattava että puhun koko ajan ”pakollisesta” työstä, joka tarkoittaa sitä työtä mikä meidän on tehtävä ylläpitääksemme tämän hetken teknologioilla mahdollisen maksimaalisen elintason. Mikään ei estä tekemästä jotakuta jotain ”työtä” , vaikka 300h /kk, jos hän sitä kerta sydämensä palosta tahtoo tehdä. ”Työtä” sulkumerkeissä siksi, että RPT:n talousmallissa työn käsite on jotain ihan erilaista kuin miksi se tänä päivänä määritellään.

 


Eiköhän siinä riitä pureksittavaa tälle päivää. Lisää tulee kyllä tällä viikolla.