Resurssipohjainen talous (RPT) = Kommunismia, Teknokratiaa, tms.

”Ei siis tuu toimiin.” ”Historiakin sen jo kertoo…”

”Ihmisen luonnekkin sen jo estää…”

 

Mitäs se historia oikein kertookaan?

Jos historiamme nerokkaimmat ihmiset olisivat myös ajatelleet noin, hyppisimme taatusti vielä puissa syöden banaaneja aivan kuten lähisukulaisemme Simpanssi. Toiset ihmiset meidän onneksemme eivät kuitenkaan välitä historian kerronnasta ja heidän ansiostaan me voimme vain ihmetellä sitä kaikkea mitä me olemme keksineet. Esimerkiksi aika jolloin maan oletettiin olevan litteä, Albert Einstein joka mullisti fysiikkaa ja Wrightin veljekset, joiden aikaan oli kirjoitettu useita kirjoja siitä kuinka on tieteellisesti mahdotonta että ihminen lentää. Ilmeisesti veljekset olivat kuitenkin liian kiireisiä lukeakseen niitä kirjoa soveltaessaan polttomoottoria ”lentokoneeseensa”, ja tuloksena olikin pian ensi lento, ja joitain kymmeniä vuosia myöhemmin käytiin jo avaruudessa…

Siis jos historia jotain kertoo, se kertoo sen ettei kannata koskaan sanoa ”ei koskaan”.

 

Vanhaan vertaaminen on myös harhaa

Ihmisillä on myös jokin jännä tapa tai tarve verrata nykyisiä asioita menneisiin, vaikka hyvin monesti samankaltaiset asiat ovat hyvin erilaisia, riippuen missä kohtaa ajan jaksoa olemme menossa. Asian voi myös kääntää ja sen miettimiseksi ajatellaan jotain konkreettista esinettä, meille itsestään selvää, kännykkää. Jos voisit matkata ajassa taaksepäin, sanotaanko 1800 luvulle ja antaisit sen ajan teknikolle kännykän mallikappaleeksi, hän ymmärtäisi selityksesi jälkeen mitä sillä kapineella voi tehdä ja näkisi kuinka helppoa sillä on ottaa yhteys naapurikylässä asuvaan sukulaiseensa, mutta siitä ei olisi sen suurempaa hyötyä, koska he eivät yksinkertaisesti pystyisi valmistamaan sitä. Heiltä puuttuisi tarvittava teknologia.


Näin kääntäen voidaan siis todeta, että ajatus&teknologia ovat verrannollisia keskenään. Näin voitaisiin siis myös ajatella että kommunismin toimiseksi tänäpäivänä on huomattavasti paremmat puitteet, jos sitä alettaisiin toteuttamaan sen perus ajatuksien pohjalta.


RPT ei kuitenkaan ole kommunismia, vaikka sillä on yhteneviä piirteitä sen kanssa. Aivan yhtä hyvin siihen voidaan löytää piirteitä sosialismista, teknokratiasta, kapitalismista ja niin edelleen. RPT onkin kokoelma ideoita, joka muodostaa jotain ennen näkemätöntä. Aivan kuten kännykkä on kokoelma vanhoista ideoista; lennättimestä, televisiosta, tietokoneesta, päiväkirjasta… Samoin myös kvanttimekaniikka on perua vanhoista matemaattisista kaavoista, Einsteinin suhteellisuus teoriasta, jne.…


Monet suuret tiedemiehet ovatkin vähätelleet saavutuksiaan, kertomalla etteivät he tehneet muuta kuin jatkojalostivat muiden tekemiä töitä. Ja niinhän me oikeasti teemme joka ikisisen ”uuden” keksinnön ilmestyessä.

 

Ihmisen ”luonne”

Tänä päivänä näemme ahneutta, rikollisuutta, jne.  Joten on helppoa vetää johtopäätös näiden olevan meille luonteen omaisia piirteitä; Joku vaan on aina ahne, hyvä, paha… Harva kuitenkaan huomaa ympäristönsä vaikutusta.

Vertaa esimerkiksi jonkin intiaani heimon ja Oululaisen yrittäjä perheen ihmisen arvomaailmoja, niin voit huomata todellisen eron, kuinka monet arvot ovat täysin päinvastaisia.

Tutkimukset myös kertovat jokaisen ihmisen syntyvän empaattisiksi. Jos ihmisellä olisi vain sisäänrakennettuna tietyt luonteen piirteet, ihmiset käyttäytyisivät aina samoin, mutta jo Intiaani-Oululainen asetelma asettaa tämän päätelmän virheelliseksi. On myös konkreettisia esimerkkejä siitä kuinka lapsi on lähes syntymästään asti asunut useita vuosia pelkästään koiralauman kanssa ja tuloksena nähdään kuinka 5-vuotias kävelee nelinkontin ja käyttäytyy kuten muutkin koirat laumassaan käyttätyvät. Ihminen on siis ympäristönsä uhri.


Nykyinen käytös voi olla johdettavissa oman edun tavoittelusta ja sen suosiollisesta vaikutuksesta geenien leviävyyden näkökannasta, eli evoluution mielestäkin toiminta on ollut kannattavaa. Mutta ympäristökatastrofien ja tuloerojen kasvaminen alkavat kertomaan suurelle osalle ihmiskuntaa, ettei toiminta johda enää tavoitteisiin.

Niinpä voidaan ajatella RPT:n olevan tällä hetkellä edullinen myös yksilön oman edun näkökannasta, sekä koko lajin säilymisen kannalta; >90% ihmisistä nostaa elintasoaan, sekä tuleville sukupolville yritetään taata paras mahdollinen tulevaisuus. Sen voi siis nähdä myös ”ahneuden aiheuttamana toimintana” mutta itse näkisin sen kuitenkin enemmän järkevänä toimintana.

Aivan kuten tähän asti on ollut järkevää toimia ahneesti, on tulevaisuudessa järkevämpää toimia aivan uudella tavalla.


 

Summasummarum

Vanhaan vertaaminen siis antaa meille kyllä jotain pohjaa, mutta muuta se ei annakkaan. Sen perusteella ei yksinkertaisesti voi vetää johtopäätöksiä, koska ajan henki on aivan erilainen suoraan verrattavaksi keskenään. Niinpä tänään utopialta vaikuttava asia voi yllättäen huomenna ollakkin täyttä totta.


Ei siis tehdä päätöksiä pelkästään muiden mielipiteiden perusteella. Pureksitaan asioita ja muodostetaan oma mielipide. Se on täysin mahdollista tänä Internetin mahdollistamana, ennenkokemattoman informaatio aikana.