SULLE VOITTOJA, MULLE VOITTOJA, YHÄ VAIN ENEMMÄN VOITTOJAAAA!

Yrityksen tehtävä on tuottaa voittoa. Osakeyhtiö laissakin lukee selkeästi, että yrityksen tehtävä on tuottaa voittoa osakkeiden omistajille.

Tämä mitättömältä kuulostava seikka aiheuttaa kuitenkin aika suuren ongelman. Sillä jos 1.prioriteetti on voiton tuottaminen, menee se kaiken edelle mm; ihmisarvon, luonnon säilymisen, eettisyyden ja niin edelleen. Niinpä ei ole mikään ihme että yritys lakkauttaa toimintansa kalliiksi tai vaikeaksi käyneessä Suomessa ja siirtää toimensa yritys ystävällisempään Aasian maahan, jossa samoja työtehtäviä voidaan toteuttaa vaikkapa lapsi tai orja työvoimalla ja murto osalla niistä kuluista mitä ne olisivat Suomessa. Puhumattakaan muista eduista, kuten verotuksellisista tai siitä että joku maa voi luvata suur yritykselle vaikkapa ilmaiset tuotanto tilat, tontti tilaa tai muuta vastaavaa, jotta se tulisi maahan ja antaisi työtä ja sitä kautta verorahaa ko. maalle.


Niinpä ei ole myöskään mikään ihme että meriin tai muualle luontoon dumpataan myrkyllisiä jätteitä, joiden käsittely olisi kallista. Sakkojen maksu mahdollisen kiinnijäämisen yhteydessä kun voi olla pienempi kuin jätteiden käsittely asiallisesti hoidettuna. Muutama mineraalikaivos yhtiö on esimerkiksi kunnostautunut Amerikan mantuvilla jättämällä mineraalien jalostuksessa käytettävien liete altaiden hoidon retuperälle, josta on sitten seurannut myrkky vuoto ja sitä kautta mittava ekokatastrofi. Lakimiehien avulla korvausvastuusta taistellaan vuosi kymmeniä, ja lopulta yhtiö voidaan ajaa vaikka konkurssiin. Ketään ei välttämättä saada vastuuseen ja yhtiöltä perittävät puhdistus rahat ovat vain murto osia todellisista kustannuksista, joten loppu summan maksaa valtio eli sen veronmaksajat.


Niinpä myös kulutushysteria ylläpito kuuluu asiaan. Miksi valmistaa tuotetta joka kestää esim. 10 vuotta, kun voidaan valmistaa tuotteita joiden elinkaari on 2-5 vuotta? Ensimmäinen vaihtoehto olisi mahdollista ja järkevää toimintaa, mutta jälkimmäinen voittojen kannalta huomattavasti miellyttävämpää.


Ja saman voiton tavoittelun tähden ei voi olettaa ihmisten olevan rehellisiä. Lääke-yhtiöt ovat tästä oiva esimerkki peiteltyine tai tilastokikkailuine tutkimuksineen. Lääke yhtiöillä on kyllä velvoite ilmoittaa  

uusista aloitetuista tutkimuksista, mutta ei mitään velvoitetta kertoa niiden tuloksista. Niinpä epäedulliset tutkimukset jätetään julkaisematta ja toistetaan kokeita eri metodein, jotta saadaan halutunlainen lopputulos. Tilasto kikkailulla saadaan sitten näyttämään muutan prosentin vaikutus jopa kymmenien prosenttien vaikutuksena…


Ja niin myös röyhkeys ja kaiken karvainen oman edun tavoittelu kukoistaa. Jos järjestelmä palkitsee suuremmilla voitoilla niitä jotka tuhoavat luontoa, tai käyttävät hyödykseen heikompien tilanteita ei ole mikään ihme ahneuden, röyhkeyden ja kataluuden kasvavasta esiintymisestä aina ruohon juuri tasolta ylös asti.


Sen tähden poliitikotkin ovat aikaansaamattoman oloisia. ”Sen lauluja laulat kenen leipää syöt” on vanha viisaus. Jos olet saanut vaali tai muuta tukea joltain tai olet poliittisen asemasi vuoksi päässyt mukaan kuvioihin joissa tarjotaan sinulle mahdollisuuksia tienata ylimääräisiä ropojasi, tai turvata muuten tulevaisuutesi, esim. hyvä veli verkoston tarjoaman yritys johto paikkojen avulla poliittisen uran jälkeen, niin miksi ihmeessä ajaisit muutoksia, jotka olisivat kansalle edullisia, mutta sinulle vähemmän edullisia?

 


VOITON TAVOITTELUN AIHEUTTAMA LUONNON TUHOUTUMINEN

Viimeisten 100 vuoden aikana, arviolta ½ maapallon eliölajeista on tuhoutunut ihmisen toimien seurauksena. 50 viime vuoden aikana olemme saastuttaneet  2/3 maapallon välttämättömistä ekologisista järjestelmistä. Ylikalastamme ¾ kalakannoista ja pumppaamme pelkästään meriin monta miljoonaa tonnia jätettä joka vuosi. Ja jos jatkamme samaan malliin, vuoteen 2020 mennessä sademetsistä on hakattu 80-90 %.


Jokainen ymmärtää, ettei tuollainen toiminta voi olla kovin kauas kantoista. Miksi silti toimimme näin?

Ei tarvitse olla Einstein ymmärtääkseen että jos tällainen toiminta ei satu meidän omaan nilkkaan, sattuu se lapsiemme tai lasten lastemme nilkkaan niin, että koko jalka katkeaa ja sitä seuraava valtimo vuoto ei taatusti paljoa naurata…  

Sanotaan että ”ahneus” on osa ihmisluontoa, koska välitämme vain omien geeniemme jatkumisesta… Kuinka helvetissä ahneinkaan ihminen voisi olettaa omien geeniensä jatkavan voittokulkuaan, jos niiltä tuhotaan tulevaisuus kuluttamalla elämisen kannalta elintärkeät raaka-aineet ja raiskaamalla kaikki se mistä ne ovat alun perin lähtöisin?


VIHERPIIPERTÄJÄT KAIKEN PAHAN ALKU JA JUURI

Kun nk. ”viherpiipertäjät” koettavat saada käyttöömme saasteettomia energia muotoja; mm. geotermistä-,  aurinko- tai tuuli-energiaa, öljy yhtiöt sekä muut öljyn käytöstä voittonsa ansaitsevat yhtiöt hyppäävät barrikadeille ja esittävät tutkimuksia joiden mukaan ei ole ollenkaan varmaa vaikuttaako ihmisen toimet luontoon ollenkaan.

Esimerkkinä ilmaston muutos, johon ihmisen vaikutus on kyllä kyseen alainen, mutta minä vain ihmettelen, että voiko satojen miljoonien vuosien aikana, jostain ilmeisestä syystä maahan kerääntyneen öljyn vapauttaminen ekosysteemiin mennä luonnolta vain olan kohautukselle  ohi, aivan kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan?

Eroosio on hyvä esimerkki siitä kuinka mitätön teko vaikuttaa suuresti: Poista riittävästi puustoa ja pensaita. Vuosien kuluessa tuuli pääsee viemään multaa pikkuhiljaa suojattomalta alueelta ja lopulta kaikki ravinteikas multa on kadonnut ja tilalla hiekkaa jolla ei kasva mikään.

Toinen hyvä esimerkki löytyy Biosphere projektista, jossa testattiin mahdollisuutta rakentaa  avaruuteen  keinotekoinen suljettu ekosysteemi, jossa ihmiset voisivat asustella, aivan kuten maan pinnallakin. Eräs koe päättyi siihen että koehenkilöiltä loppui happi kupolin sisältä. Syyksi paljastui erään mato lajikkeen puuttuminen, jolla oli elintärkeä osa luonnon hapen luonti prosessissa.


Kun näitä kahta esimerkkiä miettii, voi kysyä itseltään mitä järkeä on jatkaa entisillä menetelmillä, jos niiden käytöllä on kuitenkin suuri mahdollisuus vaikuttaa tuhoisasti? Kuinka järkevää on jatkaa omilla voitoilla mässäilyä nyt, kun tulevaisuus voi sen seurauksena olla kaikkea muuta kuin ruusun lehdillä tanssahtelua?