Nykyisessä rahataloudessa jatkuva talouskasvu ja voittojen maksimoiminen sekä myös kaiken henkilökohtainen omistaminen aiheuttavat huimaa resurssien tuhlaamista. Esimerkkejä resurssien tuhlaamisesta.


  1.  Elektroniikan nopea vanheneminen, huono kierrätettävyys, päivitettävyys ja kestävyys sekä mallien laaja kirjo.
  • Muutaman vuoden ikäisen laitteen korjaaminen usein niin kallista että on ”halvempaa” ostaa uusi.
  • Hyvin suuri osa laitteista ei ole päivitettävissä osa tasolla (ainakaan järkevään hintaan), joten uusien ominaisuuksien käyttöön ottoon vaaditaan uusi laite (Esim. Kannettava tietokone, kännykkä, kamera) Syntyy mieletön määrä käyttökelvotonta ”jätettä”, kun joudutaan ”turhaan” uusimaan käyttötarkoitukseen sopivia laitteita,  mutta on tuottavampaa rahatalouden näkökulmasta.

 

2.Henkilökohtainen auto

  • Vie paljon resursseja, mutta makaa toimettomana parkkipaikalla hyvin suuren osan vuorokaudesta.

 

  1. Muotivaatteet
  • Jotkut päättävät tänä vuonna mitkä värit ovat in ja mitkä out ja jengi vaihtaa sen ohjeen mukaan vaatekaappinsa sisältöä. Se mikä tänään oli out, voi olla jo huomenna in, jos tällä ei ole muuta tarkoitusta kuin kulutuksen lisääminen, niin mikä sitten?


Mitenkäs näitä sitten voitaisiin parantaa?

Usein laadun parantaminen tarkoittaa vain tarkemmin tehtyä ja paremmin mietittyä, joten se tehdäänkö tuote laadullisesti parhaalla mahdollisella tavalla ei välttämättä kuluta sen enempää resursseja kuin huono laatuinenkaan.

Kaikki tuotteet tehtäisiin siis parhaalla mahdollisella laadulla, mahdollisimman korjattavaksi ja päivitettäväksi. Esimerkiksi;

  1. Elektroniikka

- Kun laatu on luokkaa 1.laite kestää hyvin pitkään.

- Laitteessa on jo julkaisu hetkellä parhaat mahdolliset optiot

- Päivitys mahdollisuudet osia vaihtamalla tai lisä osilla.

- Jos esim. elektronisesta laitteesta hajoaa jokin, vain hajonnut osa vaihdetaan ja taas mennään.

- Kun kaikki on suunniteltu mahdollisimman kierrätettäväksi, käyttökelvottamaksi vanhenneen  laitteen hävittäminen ei ole kovinkaan paljoa resursseja tuhlaavaa.


  1. Kulkuvälineillä liikkuminen

-          Autot ovat GPS-ohjauksella tilattavissa minne vain tai noudettavissa paikasta jossa pidetään pientä ”varastoa”.

  Esim. auto joka tänä päivänä henkilöllä X käytössä 2h/päivä, antaa saman liikkuma ajan jopa 10 henkilölle, jos oletetaan että yleensä suurin tarve liikkeelle on klo. 6.00-24.00 välisenä aikana. Eli sama määrä resursseja hyödyttää 10 ihmistä yhden sijaan.

-       Autoja on tilattavissa monen kokoisena; esim. 1 henkilön kuljettamiseen ei ole järkevää käyttää aina 5 henkilön kuljettamiseen tarkoitettua välinettä.

1 henkilön kuljettamiseen käytettävä väline on pieni ja vie vähemmän valmistusmateriaaleja = useammalle ihmiselle hyöty.

 

-          Nykyistä tehokkaampi joukko liikenne

 

-          Pidemmät matkat tehokkailla ja nopeilla putkissa kulkevilla junilla, joihin voidaan liittyä ilman koko junan pysähtymistä (kts. Esim. www.et3.com )

  + Energian kulutus muutaman prosentin verrattuna  polttoaine toimiseen lentokoneeseen.

+ Matkanopeus tuhansia kilometrejä tunnissa.

+ Erittäin vähän kuluvia osia

+ Ei aikaa vieviä pysähtymisiä joka asemalla, vaan asemalta kiihdytetään vaunulla ja liitytään kiinni pääjunaan


-          Tavaroiden ja jätteiden automaattinen kuljetus kohdepaikkoihinsa putkien kautta alipaineen tai magneetti alustojen avulla.

 

  1. Lainaus mallin laajentaminen

Ihminen voi omistaa tavaransa myös RPT:ssä. Mutta kaikkea ei yksinkertaisesti ole järkevää ”omistaa”, esimerkiksi yllä mainittu henkilökohtainen auto, golf maila setti, laskettelusukset, jne.

Järkevämpää on että tavaroita voi olla saatavilla paikoissa missä niitä käytetään, aivan kuten keilahallissa on saatavilla palloja ja kenkiä kaikkien tarpeisiin. Kun lainavälineet ovat parasta A-luokkaa, ei sen tähden ole mitään syytä vaivata itseään kantamalla välineitä mukanaan.

 

Myös tavarat voivat olla tilattavissa tai noudettavissa keskuksista kirjasto tyyliin (esim. Kameran objektiivit), ja ne voidaan palauttaa sinne käytön jälkeen, jolloin taas joku muu saa ne käyttöönsä, tai voi olla myös ed. mainittuja tavaran kuljetus putkia, joiden avulla tavara voidaan kuljettaa erittäin nopeasti haluttuun paikkaan ja palautuskin hoituu samaa reittiä sieltä missä lähin ”kuljetin putki piste” sattuu olemaan

 

 

Tässä oli vain jokunen esimerkki siitä, kuinka voisimme jakaa resursseja niin että niitä kyllä taatusti riittää kaikille. Jokuhan voi toki todeta, ettei lainaaminen toimi koska vanha sanontakin sanoo ” ei ne tavarat lainassa parane”, mutta eihän niiden tarvitsekaan. Ne ovat käyttöä varten ja kun ne rikkoutuvat ne korjataan tai uusitaan. Tuskin kukaan tahallaan rikkoo nykyäänkään toiselta lainaamiaan tavaroita?

RPT taloudessa se olisi myös yhtä järjetöntä, koska tavallaanhan jokainen tavara olisi myös oma. Ihmiset tiedostaisivat myös syy-seuraus suhteen; jos tavaroita menee holtittoman käytön seurauksena tavallista enemmän rikki, se aiheuttaa lisätöitä, joka jollain tavalla heijastuu myös omaan nilkkaan.